Pagespeed is een cruciale factor wanneer het gaat over het succes van uw website. Een snellere website draagt namelijk bij aan hogere conversieratio’s, een lager bouncepercentage, hogere SEO rankings en een langere bezoekersduur dankzij de betere gebruikerservaring.
Een snelle website
U heeft het waarschijnlijk zelf ook als eens meegemaakt. U ziet een interessante webshop in de Google-resultaten, klikt op de link en vervolgens duurt het een eeuwigheid totdat alle producten, foto’s of video’s geladen zijn. Vrijwel iedereen klikt dan direct weg. Wachten zorgt voor frustratie en een hoge bouncerate. Dit is het percentage van sessies waarbij er direct weer wordt weggeklikt nadat er slechts één pagina bezocht is.
Goede pagespeed zorgt voor betere SEO resultaten
Zoekmachines vinden het belangrijk dat snelle websites eerder zichtbaar zijn in de zoekresultaten omdat de gebruikerservaring voorop staat. Niet alleen krijgt een langzame website een lagere positie, maar ook kunnen zoekmachines minder pagina’s van de website crawlen als uw website langzaam laadt. Iedere website heeft een crawl budget dat door Google zelf wordt bepaald aan de hand van diverse factoren. Bij een langzame website heeft dit vaak tot gevolg dat het langer kan duren voordat alle pagina’s geïndexeerd worden.
Pagespeed testen
U kunt de snelheid van uw website met verschillende tools testen. PageSpeed Insights (PSI) is een online tool van Google zelf. Deze analyseert uw webpagina’s en geeft suggesties per webpagina om deze sneller te maken op alle apparaten. U krijgt een score op een schaal van 0-100. Er zijn verschillende tools online te vinden waar u de website mee kunt testen. Iedere tool analyseert de website op een eigen manier en heeft weer zijn eigen voordelen. Gebruik de tools om te kijken waar u uw website sneller en beter kunt maken, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.
Quick win: afbeeldingen optimaliseren
Een van de makkelijkste manieren om uw website sneller te maken is door de afbeeldingen te optimaliseren. Dit is dan ook de meest logische plek om te starten met optimaliseren. Vaak kunt u de bestandsgrootte van afbeeldingen verkleinen, zonder dat dit invloed heeft op de visuele kwaliteit. Dit kan op verschillende manieren. Bij een kleine website is het handmatig te doen, terwijl het bij een grote website handig kan zijn om dit in bulk of geheel automatisch te laten doen. U moet hierbij de optimale balans vinden tussen kwaliteit en grootte.