Home - Blog - Single Post

Dé 7 social media trends van 2022

Het is weer tijd voor een jaarlijkse social media update. Wat zal het jaar 2022 brengen op het gebied van social media? Wij spijkeren je even bij.

1. Creators zijn de baas

Ook in 2021 zag je de creator al in opmars komen. In het jaar 2022 zullen de creators dan ook de baas zijn op het gebied van social media. De social media platformen worden gemaakt door de creatieve content van de creators. Bijna elk bedrijf zal profiteren van content creators.

2. Targeting gaat terug naar de kern

Third party verdwijnt langzaamaan, dus ook grotendeels je klantdata. Hierdoor gaan we eigenlijk weer een beetje terug naar de essentie. Targeting op basis van demografische gegevens, interesses en op gedrag binnen het platform. Grote bedrijven zien dit inmiddels ook en zijn druk bezig om de targeting mogelijkheden, op basis van hun data, te optimaliseren, zodat de marketeers mogelijkheden krijgt om de doelgroep te bereiken.

3. Social commerce neemt toe

Doordat social media tijdens de corona tijd een enorme sprong nam, is het voor veel bedrijven interessant om social commerce in te zetten. Veel gebruikers kopen aan via social media. Social media is ook, door de enorme hoeveelheid gebruikers, aan data enorm schaalbaar. Social media bevat ook de eigenschap om inspiratie aan commercie te linken, waardoor wij, komend jaar, de social commerce features overal zullen zien.

4. Van fake news naar discussie over censuur

Afgelopen jaren zijn Facebook en Snapchat hard aangepakt. Veel gebruikers vragen ze al jaren om meer controle over de content, zoals fake news, haatreacties etc. Komend jaar zullen ze weer het mikpunt zijn, maar nu omdat ze teveel en ongefundeerd censuur zouden toepassen. YouTube beslist inmiddels zelf welke content goed of slecht is. Dit betekent dat commerciële partijen zelf beslissen wat het beeld van de consument is, wat voor veel mensen beangstigend kan zijn.

5. Stemgerichte media wint

Social Media staat steeds meer in het teken van spraak en geluid. Zo zag je in 2021 de opkomst van Clubhouse, wat een mogelijkheid creëert voor merken om met hun publiek direct te communiceren in een informele social setting die hun sonische gevoel van begrip activeert. En dit is wat mensen steeds meer willen. Het gesprek aan gaan met een brand, een band opbouwen, zich één voelen. Dit staat ook gelijk aan de booming business van podcasts. Tijdens COVID-19 is het luisteren naar podcasts (en de creatie van) enorm toegenomen. Volgens recent onderzoek van NPO luistert zelfs 10% van de bevolking wekelijks naar podcasts. Vooral jonge mensen zijn grote liefhebbers. TikTok was dit jaar de grote winnaar. Diversen social media apps hebben afgelopen jaar voice features gelanceerd. Voice features maakt, vanaf dit jaar, een groot deel uit van social media. Podcasting is, afgelopen jaar, groot toegenomen, en zal alleen maar toenemen door de nieuwe voice features van alle social media kanalen. Geluid helpt bij het creëren van herinneringen.

De intro van Netflix is een sprekend voorbeeld. Je hoeft het geluid maar te horen en je weet dat iemand Netflix opstart. Daarnaast zie je ook dat short-form audio een steeds grotere rol lijkt te gaan spelen. Dit kun je een beetje vergelijken met audio notes. Het zijn posts met een maximale duur en een beperkte beschikbaarheid. Meerdere start-ups lijken geld en inspanningen te steken in dit idee en zelfs ‘s werelds grootste sociale platformen zien dit als een goede tool. Zo kondigde Facebook eerder dit jaar Soundbites aan. Voor je social media strategie in 2022 is het belangrijk dat je gaat kijken naar je geluid. Je geluid onder je video’s, je voice-overs, short-form audio, de muziek die je gebruikt bij Reels of TikTok en het geluid bij het tonen van je merk.

Lees ook: Influencer marketing wordt groter en kleiner

6. AR & VR transformeren social media tot metaverse

Afgelopen jaar hebben wij goed kunnen zien wat de toekomst van internet wordt. De toekomst van de digitale wereld zal Metaverse genoemd worden. Maar wat is Metaverse? Metaverse is een virtueel digitaal wereld waarbij een bredere adaptie van AR en VR centraal zal staan. Oftewel, een digitale projectie van de echte wereld. Mark Zuckerberg kondigde dit jaar al aan dat Facebook een Metaverse zal worden.

7. De samenwerking tussen social networking en gaming

Nog niet zo lang geleden was er een scheiding tussen gaming en social networking. Dit zien we tegenwoordig steeds meer in elkaar over gaan. Gaming is steeds meer een manier om te netwerken en vormt een basis voor community building. Jongeren delen de ervaringen van de gaming daarna op social media of bepaalde gaming sites worden langzaam een social media tool, kijk maar naar Twitch. Live streaming technologie zorgt ervoor dat er veel meer engagement ontstaat en dat het dus ook lijkt op een social media kanaal.

Het begon eigenlijk allemaal met immersive Facebook browser-based games, zoals Poker, Mafia Wars en FarmVille. Social Media kanalen zochten namelijk naar manieren om gebruikers ingelogd te houden en interactie te stimuleren. Vanuit daar is de gaming cultuur ontstaan. Er ontstonden communities, waar Reddit een belangrijk platform is geworden. Reddit is de plek voor de gamers. Ze gebruiken dit voor het uitwisselen van informatie over nieuwe game-updates, onderzoek naar bepaalde moeilijke levels en vragen ze ook om feedback. Twitch, zoals net ook al genoemd, is een platform dat onder Amazon valt en zal in 2022 ook veel meer de strijd aangaan met YouTube. We zullen deze fusie alleen maar zien groeien in 2022 en hier liggen kansen om hele actieve mensen te bereiken.

Kortom, zowel op het gebied van targeting, AR en VR als op het gebied van stemgericht media en content creators staat ons komend jaar veel te verwachten. Wij kijken ernaar uit wat dit ons gaat brengen!

Bron: frankwatching

Facebook
Twitter
LinkedIn

Post Related