Home - Blog - Single Post

Content marketing trends in 2022

Het mag duidelijk zijn: in 2022 kunnen bedrijven niet zonder contentmarketing. Het is onmisbaar om je publiek aan je te kunnen binden en hen te interesseren voor het product of de dienst die je verkoopt. De wereld van contentmarketing is continu in beweging en blijft zich vernieuwen. Wat kun je in het komende jaar aan trends verwachten op het gebied van contentmarketing?

Influencer marketing blijft populair
Heb jij ooit iets gekocht omdat een influencer je overtuigde? Waarschijnlijk wel. En anders kan dat nog gebeuren, want influencer marketing gaat voorlopig nog niet weg. In tegendeel zelfs. 61% van de B2C marketeers gaven in een enquête van HubSpot aan om in 2022 gebruik te maken van influencer marketing. Wat volgend jaar wél voldoende aandacht in jouw strategievorming vraagt, is het type influencer dat je inzet. Dus niet meer de focus leggen op de grootste en populairste influencers, maar kiezen voor macro- of micro-influencers met minder dan ‘dieaantrekkelijke 100K volgers’. Dit zou namelijk effectieverkunnen zijn, en een stuk kostenefficiënter.

Bereik een jonge doelgroep op TikTok en op Twitch
content marketingVideo mag echt niet meer ontbreken in je content marketing strategie. Wist je dat kijkers 95% onthouden van een boodschap wanneer ze die op video bekijken? Daarentegen wordt slechts 10% van een boodschap onthouden wanneer alleen tekst wordt gelezen. De stijging van de click-through rate met video is maar liefst 96% en video’s worden 1200% vaker gedeeld dan links en tekst samen. Visuele content is zo effectief, omdat niet iedereen platte tekst goed genoeg tot zich neemt. Vanzelfsprekend heb je wel een goed idee bij de vereiste boodschap in dat deel van de klantreis nodig, en moeten die boodschap, script en beeld perfect samenkomen. Video kan je in elke fase van de klantreis inzetten, zolang je weet wie je doelgroep is, waar die doelgroep bereikt kan worden en wat de toegevoegde waarde van jouw videocontent is. Denk er dus over na of video het beste format is om jouw boodschap over te brengen. Beide kanalen vergen een andere aanpak. Videoplatform TikTok heeft maandelijks meer dan 1 miljard gebruikers en is momenteel een kansrijk kanaal, vooral om tieners te bereiken. Korte video’s wonnen het in begin 2020 al aan populariteit en dit gaat voorlopig ook niet stoppen. ’s Werelds grootste online videogamestreaming-platform, Twitch, biedt compleet andere mogelijkheden. Maandelijks worden er wereldwijd zo’n 4,4 miljard minuten aan livestreams van videogames en e-sports op dit platform bekeken. Met meer dan 15 miljoen gebruikers, is dit hét platform om juist de verdieping op te zoeken met een jonge doelgroep bestaande uit vooral 16- tot 34-jarigen. Omdat het de mogelijkheid biedt voor live interactie, is het een uitermate geschikt platform voor influencer-marketing. Twitch geeft je de tijd en ruimte om te werken aan de authenticiteit van je merk.

Geef je owned kanalen de hoogste prioriteit
Kan je vorig jaar, 4 oktober, nog herinneren? De wereldwijde storing van Facebook, WhatsApp en Instagram? Voor sommigen betekende het een avondje offline quality time, voor anderen was het complete paniek. Ondernemers die volledig afhankelijk zijn van niet-eigen platforms om hun producten op te verkopen, advertenties op te plaatsen of content op te delen, kregen een flinke wake-up call. Want zo’n storing kan natuurlijk vaker gebeuren. Of je boodschap bereikt nauwelijks meer iemand door algoritmewijzigingen. Dan wil je niet dat je hele bedrijf meteen plat ligt.

Om te voorkomen dat de hele bedrijfsvoering instort wanneer één of meerdere niet-eigen kanalen offline gaan, zullen marketeers ook in 2022 de focus moeten leggen op het onderbrengen en borgen van sterke content op eigen platforms. Dus post je blog op je eigen website én op sociale media. Wanneer je alles veilig hebt ondergebracht op je owned kanalen en sociale media, hoef je je geen zorgen te maken bij een volgende storing.

Het belang van de juiste (corona)communicatie
Deze trend is helaas uit noodzaak voortgekomen. De pandemie heeft een versnelde digitalisering in heel wat sectoren op gang gebracht. Daarom is het extra belangrijk voor content marketeers om een proactief crisiscommunicatieplan te hebben. Of hoe we het nu ook wel kunnen noemen: coronacommunicatie. Want hoe ga jij met de continu wisselende situatie om en hoe informeer jij je klanten hierover? Laat in dit soort crisis- of noodsituaties zien dat je aan je klanten denkt en om ze geeft, door ze te informeren en te helpen. Neem dit onderdeel dan ook vooral mee in je contentstrategie voor 2022, om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op onvoorziene situaties.

Augmented reality (AR) voor indrukwekkende belevingen dankzij visuele storytelling
Wist je dat 93,3 miljoen mensen in 2021 AR ten minste één keer per maand hebben gebruikt? Bekende voorbeelden zijn Pokémon Go of IKEA Place, die AR gebruiken om unieke gebruikerservaringen te creëren. Omdat we door de coronacrisis bijna alles vanuit huis (kunnen) doen, wordt extended reality (waar AR onder valt) gebruikt als vervanger van ‘echte’ ervaringen, bijvoorbeeld bij het uitzoeken van nieuwe meubels, maar ook bij visuele storytelling. Er wordt voorspeld dat er in 2022 zo’n 101.6 miljoen AR-gebruikers zijn. Als marketeer kan je AR gebruiken om op te vallen met je content en interactie te stimuleren bij je klanten.

Chatten met robots wordt de standaard dankzij artificial intelligence (AI)
In onze digitale samenleving wordt een razendsnelle digitale klantenservice verwacht. De integratie van AI-aangedreven chatbots zal in 2022 alleen maar toenemen, om productiviteit en efficiëntie te verbeteren en de druk op menselijk werk te verlichten. AI-technologie wordt daarnaast ook steeds meer gebruikt voor data-analyses en contentcreatie. Dat betekent niet dat goede copywriters overbodig worden (waar ik persoonlijk erg blij om ben), maar wel dat AI een steeds grotere rol gaat spelen binnen het content marketinglandschap. Is jouw (contentgedreven) organisatie er al mee bezig, of ga je er in 2022 mee testen?

Bereid je voor op de Cookieless Era en behoud je marketingdata
content marketingIn 2022 worden alle third-party cookies in browsers onbruikbaar, waardoor marketeers en adverteerders gemiddeld 80% van hun marketingdata verliezen. Om de impact van je content te kunnen blijven meten, moeten we op zoek naar een nieuwe aanpak om datainzichten te behouden.

Met een ijzersterke referentiestrategie zullen je klanten altijd weer bij je terugkomen
Heb je weleens stilgestaan bij hoeveel je bestaande, trouwe klanten je kunnen opleveren, vergeleken met de tijd die je stopt in het aantrekken van nieuwe klanten? Klantloyaliteit is altijd, maar zeker ten tijde van de coronacrisis, belangrijker dan ooit. Daarnaast is het vaak goedkoper (en makkelijker) om te focussen op klantbehoud dan op het overtuigen van nieuwe klanten.

Veel consumenten baseren hun keuzes op de prijs-kwaliteitsverhouding, bezorgtijd- en kosten. Wanneer ze al bij je geconverteerd hebben, is het een kwestie van je klant in het zonnetje te zetten om loyaliteit te winnen. In het kort: blijf waarde toevoegen om je klanten te bevestigen in de keuze die ze ooit voor je hebben gemaakt.
Je klanten op zinvolle momenten bereiken en verder helpen (richting wat ze ook ambiëren) met relevante content kan op allerlei manieren. Houd je klanten op de hoogte over nieuwe producten, inspireer ze met blogs, deel handige instructiefilmpjes. Beloon ze met een persoonlijke kortingscode via een nieuwsbrief, vraag ze om een review achter te laten. Zorg dat je website altijd up-to-date is, plaats een uitgebreide Q&A-sectie op je website, denk aan spaaracties of klantenkaarten en/of investeer in branding via ‘entertainment en inspiratie’. Zo blijven je klanten met liefde voor je bedrijf kiezen.

De ultieme tips voor je content marketingstrategie in 2022
Als content marketeer is het belangrijk om in het nieuwe jaar de trein van verdere digitale ontwikkeling niet te missen. Met meer concurrenten dan ooit, is het belangrijk om op te blijven vallen en om je klantenbestand te bewaken. In een notendop:
Influencers geven een gezicht aan je merk. Zet je de juiste influencer in, met de juiste strategie, dan zal het je verbazen wat het je oplevert aan naamsbekendheid.
Doe je nog niks met video? Tijd om dat in 2022 te ontdekken! De cijfers liegen niet: TikTok en Twitch zijn razend populaire kanalen.
Kwaliteit > kwantiteit. Ontdek het effect van inbound marketing, besteed aandacht aan je retentiestrategie en bewaak de kwaliteit van je owned kanalen.
AR en AI openen een nieuwe wereld voor je klanten en je bedrijfsvoering.

Wordt 2022 jouw beste contentjaar?

Met welke trends ga jij volgend jaar aan de slag? Duik je de studio in voor je eigen TikTok filmpjes, ga je een samenwerking aan met een influencer, ontdek je de wereld van AR en AI of bied je relevante content met inbound marketing?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Post Related